16234389969942012_11_symi

Grecka wyspa Symi: „Żyj sto lat i o wiele dłużej”

Komentarze0

Na świecie znajdują się miejsca, które cieszą się sławą „z długowieczności swoich mieszkańców”. Opisywaliśmy Wam już Vicabambę z Ekwadoru, rejon gór Kaukaz w południowej WNP i Gruzji oraz małe włoskie miasteczko zwane Campodimele. Tym razem zaglądniemy do Grecji! To właśnie tam skalista wyspa grecka Symi cieszy się dużą liczbą stulatków i dziewięćdziesięciolatków.

Grecka wyspa Symi - słynąca m.in z długowieczności. Fot. Wikipedia

Mieszkańcy tej greckiej wyspy mają unikalny sposób gotowania, jednak na pewno nie zaliczają się do osób umartwiających ciała wyczerpującą dietą. Szafirowe fale pełne są tłustych ryb i owoców morza, a domy i restauracje zdobią sznury czosnku i wiechcie okolicznych ziół, hojnie używanych także do aromatyzowania oliwy z oliwek, wszechobecnej w miejscowej kuchni.

Wśród nabiału największą popularnością cieszy się kozi ser, ser feta i jogurty, a nieprzesadne ilości mięsa, zarezerwowane na np. niedzielne obiady, podaje się z warzywami, wśród których dominuje pomidor w postaci surowej lub jako sos. Nie zapomina się też nigdy o kilku czerwonym winie do posiłków. Do dań nie braknie też specjalnego pełnoziarnistego chleba domowej roboty. Czy to faktycznie czynniki, które sprawiają, że ludzie żyją na tej wyspie dłużej?

Jak sądzicie jak żyć długo, zdrowo i szczęśliwie? Co należy jeść i pić, by zachować zdrowie przez pokolenia?

Zostaw komentarz

Adres email jest prywatny i nie zostanie wyświetlony