Wigilia: tradycyjne potrawy w Polsce

Wigilia: tradycyjne potrawy w Polsce
Wigilia już za dziesięć dni. Mówi się, jaki kraj taki obyczaj. Można również powiedzieć, jaki region taki obyczaj.

W Polsce, w zależności od regionu i tradycji rodzinnych dania na stole wigilijnym różnią się. Zwyczajowo jednak, powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Potraw powinno być dwanaście, a każdą należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.
Oto kilka tradycyjnych potraw wigilijnych z różnych regionów Polski:
  • Barszcz z uszkami (wymieniany w niektórych regionach Polski z zupą grzybową czy zupą rybną)

fot. przepisy.rzeszow.pl

fot. przepisy.rzeszow.pl

  • Ryby (różnego rodzaju, bardzo często jest to karp)
fot. saladstory.com

fot. saladstory.com

  • Kapusta z grzybami
fot. kuchniawsieci.blog.pl

fot. kuchniawsieci.blog.pl

  • Groch z kapustą
fot. smacznego.org

fot. smacznego.org

  • Pierogi z grzybami
fot. ofeminin.pl

fot. ofeminin.pl

Bardzo chętnie usłyszymy o tradycyjnych potrawach wigilijnych z regionu, z którego pochodzisz! Jakie dania wigilijne zazwyczaj znajdują się na Waszym stole?

Czy dania te, ich receptury i charakter były przekazywane w Waszej rodzinie z pokolenia na pokolenie? Podziel się z nami w komentarzach poniżej!

Komentarze

Adres e-mail jest prywatny i nie będzie wyświetlany.

  • Komodorek

    28 grudnia, 2014

    1. zupa grzybowa
    2. barszcz z uszkami
    3. zupa rybna
    4. kapusta z grochem
    5. karp smażony
    6. karp w galarecie
    7. ryba po grecku
    8. śledzie w oleju
    9. śledzie w śmietanie
    10. śledzie na słodko
    11. makiełki
    12. kompot z suszonych owoców

  • Irena Kreyczi-Panaś

    28 grudnia, 2014

    Na moim stole wigilijnym są potrawy przekazywane z matki na córkę.Poczatek to połamanie się opłatkie i mój opłatek jest smarowany miodem. Wieczerzę zaczyna barszcz czysty postny /powinien byc/ ja dodaję skórkę z wedzonego boczku dla smaku w barszczu uszka .I tu jest ciekawostka .Nie spotkałam nikogo kto by robił coś podobnego.Farsz do uszek jest wykonany z podrobów karpia.Pozyskanie podrobów jest żmudne ale uszka są nieziemsko delikatne i rozpływają sie w ustach.Cała rodzina na to czeka cały rok.Potem są ryby w galarecie i smażone w panierce.Receptury zmienne zależne od gustów Ja galaretę robie na półsłodko z rodzynkami i migdałami.Obowiązkowe pierogi ruskie ,z kapusta i grzybami i bywały na słodko z serem i bakaliami ale nie miały zwolenników i już nie bywają potem gołąbki postne z ryżu z grzybami .Nie lubie ich i też już ich nie ma za to robie suszone grzyby smażone z cebulką wprowadzone przez teściową.do tego kompot z suszu dodaję kompot wisnowy jest lepszy.na koniec kutia i szereg ciast obowiązkowa bułka drożdzowa do karpia i makowiec.No a potem ruszyc się nie można;)

  • Irena Kreyczi-Panaś

    28 grudnia, 2014

    zapomniałam dodać że moja rodzina pochodzi ze wschodu rejon Lwowa i samego Lwowa.Ale korzenie sięgaja i Rosjii i Niemiec i trudno jednoznacznie okreslić pochodzenie potraw.

  • alex

    4 lutego, 2015

    Ale nazwisko Kreyczi to jak česki krejči,čyli krawiec,?

  • Irena Kreyczi -Panaś

    4 marca, 2015

    Krawcow w rodzinie nie było ani jednego a najstarszy znany przodek artysta malzr z Budy czyli z Węgier

  • Irena Kreyczi -Panaś i Małgorzata

    4 marca, 2015

    Krawcow w rodzinie nie było ani jednego a najstarszy znany przodek artysta malarz z Budy czyli z Węgier

  • KassiaS

    7 listopada, 2015

    Od jutra zaczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w internecie i mam juz dobry plan na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym myslicie.