Na moim stole wigilijnym są potrawy przekazywane z matki na córkę.Poczatek to połamanie się opłatkie i mój opłatek jest smarowany miodem. Wieczerzę zaczyna barszcz czysty postny /powinien byc/ ja dodaję skórkę z wedzonego boczku dla smaku w barszczu uszka .I tu jest ciekawostka .Nie spotkałam nikogo kto by robił coś podobnego.Farsz do uszek jest wykonany z podrobów karpia.Pozyskanie podrobów jest żmudne ale uszka są nieziemsko delikatne i rozpływają sie w ustach.Cała rodzina na to czeka cały rok.Potem są ryby w galarecie i smażone w panierce.Receptury zmienne zależne od gustów Ja galaretę robie na półsłodko z rodzynkami i migdałami.Obowiązkowe pierogi ruskie ,z kapusta i grzybami i bywały na słodko z serem i bakaliami ale nie miały zwolenników i już nie bywają potem gołąbki postne z ryżu z grzybami .Nie lubie ich i też już ich nie ma za to robie suszone grzyby smażone z cebulką wprowadzone przez teściową.do tego kompot z suszu dodaję kompot wisnowy jest lepszy.na koniec kutia i szereg ciast obowiązkowa bułka drożdzowa do karpia i makowiec.No a potem ruszyc się nie można;)
Udostępnij
Wigilia już za dziesięć dni. Mówi się, jaki kraj taki obyczaj. Można również powiedzieć, jaki region taki obyczaj.
W Polsce, w zależności od regionu i tradycji rodzinnych dania na stole wigilijnym różnią się. Zwyczajowo jednak, powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Potraw powinno być dwanaście, a każdą należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.
Oto kilka tradycyjnych potraw wigilijnych z różnych regionów Polski:
- Barszcz z uszkami (wymieniany w niektórych regionach Polski z zupą grzybową czy zupą rybną)
- Ryby (różnego rodzaju, bardzo często jest to karp)
- Kapusta z grzybami
- Groch z kapustą
- Pierogi z grzybami
Bardzo chętnie usłyszymy o tradycyjnych potrawach wigilijnych z regionu, z którego pochodzisz! Jakie dania wigilijne zazwyczaj znajdują się na Waszym stole?
Czy dania te, ich receptury i charakter były przekazywane w Waszej rodzinie z pokolenia na pokolenie? Podziel się z nami w komentarzach poniżej!
Komodorek
28 grudnia, 2014
1. zupa grzybowa
2. barszcz z uszkami
3. zupa rybna
4. kapusta z grochem
5. karp smażony
6. karp w galarecie
7. ryba po grecku
8. śledzie w oleju
9. śledzie w śmietanie
10. śledzie na słodko
11. makiełki
12. kompot z suszonych owoców