Energooszczędny orangutan!

Komentarze

Zespół doktora Hermana Pontzera z Uniwersytetu Washington zademonstrował, że orangutany potrzebują mniejszych ilości energii do wykonania wysiłku na tym samym bądź wyższym poziomie co inni. W rzeczywistości wśród łożyskowców pod tym względem przebijają je jedynie leniwce. W przeliczeniu kilogram do kilograma te zwierzęta wymagają mniejszych ilości pokarmu niż ludzie. Żywią się głównie dojrzałymi owocami oraz, w mniejszym stopniu, liśćmi i nasionami. Nawet w niewoli utrzymują tę samą dietę, która zapewnia im sporą witalność.

Orangutany wstają rano po długim nocnym śnie, a następnie spędzają czas z innymi małpami, badają otoczenie i regularnie angażują się w zabawy z badaczami. Wszystkie te czynności razem odpowiadają wymagającemu fizycznie trybowi życia rolnika.

Choć orangutany skaczą po koronach drzew, co wydawałoby się prowadzić do zużycia sporych ilości energii, w rzeczywistości małpy te wydatkują jej mniej niż nieruchawy miłośnik spędzania czasu przed telewizorem. Tym samym udało się wykazać, że orangutany są najbardziej energooszczędnymi naczelnymi.

Badania wykazały, że w stosunku do masy ciała orangutany mają najniższe dzienne zużycie energii spośród niemal wszystkich ssaków. Działo się tak z powodu bardzo niskiej spoczynkowej przemiany materii, czyli energii koniecznej do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych w stanie spoczynku. Jak łatwo się domyślić, ułatwia to przetrwanie w okresie głodu. Badacze wyjaśniają, że w lasach deszczowych na Borneo i Sumatrze, gdzie występują gatunki orangutana borneańskiego i sumatrzańskiego to dostępność pożywienia bardzo się zmienia, w dodatku w wyjątkowo nieprzewidywalny sposób.

Skoro jedzenia bywa mało i nie jest ono zbyt kaloryczne, orangutany nie mogą, niestety, szybko rosnąć czy rozmnażać się. Amerykanie zaznaczają, że to ryzykowne, bo można umrzeć, zanim się komuś przekaże swoje geny.

Ciekawostki:

Orangutany są gatunkami zagrożonymi wyginięciem, a szczególnie orangutan sumatrzański.

Orangutany osiągją ostateczne rozmiary w wieku 12 lat, a potomstwo wydają na świat co 7 lat.

Rok temu MyHeritage ofiarował część zysków ze specjalnej kampanii z okazji Dnia Ziemi dla fundacji doktora Smits, znanego z pracy w celu zachowania zagrożonych gatunków orangutanów.

źródło: kopalniawiedzy.pl, zdjęcie: flickr.com

Zostaw komentarz

Adres email jest prywatny i nie zostanie wyświetlony