Stany Zjednoczone to kraj imigrantów. Każda grupa przybyszów z innych krajów do USA dodała swoje tradycje kulturowe – łącznie z przepysznymi potrawami – do wspólnego doświadczenia wielokulturowego. Każda rodzina posiada swoje ulubione potrawy, które być może są przekazywane z pokolenia na pokolenie, bądź też pochodzą z rejonu, z którego pochodzą!
Niesamowite jest to, jak różne grupy imigrantów wniosły swoje przyzwyczajenia kulinarne do obchodzenia Świąt w Stanach Zjednoczonych. Dla przykładu, w Święto Dziękczynienia na większości stołach w USA znajdziemy pysznie przypieczonego, złotego indyka, jednak samo nadzienie indyka i dodatki często różnią w zależności od grupy kulturowej z jakiej wywodzi się osoba, czy rodzina. Amerykanie pochodzenia meksykańskiego dodadzą tamales i hiszpański ryż. Z kolei amerykanie pochodzenia perskiego dodadzą ryż, orzechy i farsz z owoców, a jako dodatek do indyka orzech i granat wraz z ryżem, orzechami i zielonymi ziołami. Natomiast amerykanie pochodzenia włoskiego wraz z indykiem podają makaron pod różną postacią, na przykład lasagne.
W Stanach Zjednoczonych marzec jest „miesiącem żywienia i dietetyków„, która zachęca spożywanie rozmaitości kulinarnych z całego świata w myśl „jedz zdrowo, po swojemu, każdego dnia”.
Przewodniki dietetyczne – odnosząc się do słów dietetyków ze źródeł, z których korzystaliśmy – powinny zawierać preferencje żywieniowe, jak również tradycyjne i personalne preferencje wielu różnorodnych grup imigrantów z innych krajów.
Oto kilka propozycji zdrowych dań z kuchni z całego świata:
- kuchnia chińska: stir-fry: smażony makaron z kurczakiem i warzywami (kapusta chińska, groch, marchew, kiełki fasoli),
- kuchnia włoska: zupa minestrone (zupa pomidorowa z groszkiem, warzywami i makaronem) wraz z czerwona fasolą, aby wzbogacić danie o błonnik i białko; gnocchi (włoskie kluski ziemniaczane) z posiekanymi warzywami, jak szpinak, podawane z sosem pomidorowym.
- kuchnia grecka: sos tzatziki (kremowy jogurt o niskiej zawartości tłuszczu z kawałkami czosnku i ogórka) podawany jako dip z warzywami; dolmas (liście winogron nadziewane mięsem mielonym, warzywami takimi jak papryka, bakłażan i dynia, ryżem, suszonymi owocami i orzechami z sosny.
- kuchnia meksykańska: jicama (ostry, lekko słodki korzeń rośliny) świetnie smakuje z sałatą z dodatkiem soku z limonki; gazpacho (hiszpańska zupa jarzynowa podawana na zimno, oparta głównie na pomidorach) – podawana ze szpinakiem i ogórkami.
A oto kilka propozycji innych etnicznych dań:
- owocowe chutney (azjatycko-indyjskie)
- kabob z kurczaka marynowany w limonce (Środkowy Wschód)
- koktajl z mango i innych owoców tropikalnych (Ameryka Łacińska)
- pieczona dynia z cynamonem (Afryka)
- polskie buraki (Europa)
- stir-fry warzywa (Azja)
- sałatka z kaktusa (południe Stanów Zjednoczonych i Ameryka Łacińska)
- kuskus (Afryka)
- quinoa, czyli komosa ryżowa (Ameryka Łacińska)
- chleb naan (azjatycko-indyjskie)
- makaron z jajkiem (Niemcy)
Z jakich krajów pochodzą Twoi przodkowie? Jakie jest Twoje ulubione danie z tego kraju? Podziel się z nami swoją opinią w komentarzach poniżej.