Kilka dni temu udało się odczytać genom jednego z najpopularniejszych owoców na świecie, a mianowicie jabłka. Jego historia jest zresztą równie pasjonująca. Pierwsze pra-jabłonki pojawiły się na Ziemi już 65 mln lat temu.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż najstarszym hodowlanym drzewem na świecie jest właśnie jabłoń. Naukowcy z dowiedli, iż jabłoń narodziła się w rejonie Tienszan w Azji Środkowej. Pierwszą jabłonką był według nich dziki gatunek Malus sieversii dający małe i kwaśne owoce, który jest podobny do jabłoni domowej. Mimo to ludzie zbierali je już w neolicie i epoce brązu. Najstarsze zwęglone resztki jabłek odkryto w Anatolii, są datowane na 6,5 tys. lat p.n.e.
Jednakże pierwsze słodkie jabłka pojawiły się na Bliskim Wschodzie dopiero około 4 tys. lat temu. Stamtąd wywędrowały do Grecji, a potem do Cesarstwa Rzymskiego. Ludzie tak się w nich rozsmakowali, że gdziekolwiek szli, zabierali ze sobą nasiona, by posadzić je w nowym miejscu. W ten sposób jabłonie zasiedliły resztę Europy. Pod koniec I wieku naszej ery istniało już na świecie około 35 odmian jabłek. Obecnie istnieje około 10 tys.odmian!
W Polsce podczas prac wykopaliskowych w Biskupinie znaleziono ok. 800-letnie nasiona, ale zapewne jabłka jedliśmy już wcześniej. Dziś ludzkość nie może obejść się bez jabłek. Ich światowa roczna produkcja wynosi 60 mln ton, co oznacza średnio 10 kg owoców na głowę każdego mieszkańca Ziemi. Ludzie w Polsce zjadają dwa razy więcej – ok. 20 kg. Wydawałoby się, że sporo, ale i tak wyprzedzają nas Niemcy i Holendrzy.
W światowej produkcji jabłek przodują, a jakże, Chińczycy. Za nimi plasuje się Iran, Włochy, Francja i Turcja. Co ciekawe, na drugim miejscu znajdują się Stany Zjednoczone. To niewiarygodne, biorąc pod uwagę, jak późno ten kraj wziął się do ich hodowli. Zapoczątkowali ją oczywiście Anglicy. Kiedy brytyjscy koloniści przybyli do Ameryki we wczesnych latach XVII w., na obcej ziemi jabłoni było mało i dawały słaby plon.
Około 300 lat później Amerykanin Anderson Mullins mieszkający w hrabstwie Clay w Wirginii Zachodniej wyhodował jedną z najbardziej popularnych dziś zimowych odmian jabłoni – Golden Delicious. Jabłko to ma charakterystyczną żółtą skórkę i słodki miąższ z mieszą cytryny. Nasz światowej sławy specjalista od sadownictwa prof. Szczepan Aleksander Pieniążek, założyciel Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach, uważał, że jest to najsmaczniejsze jabłko świata.
To właśnie do Golden Delicious zabrali się uczeni. Wybrali tę odmianę ze względu na to, że leży na półkach warzywniaków na całym świecie. Rzesza naukowców pod kierunkiem Riccarda Velasco z Instytutu Agrokultury im. św. Michała w Trento we Włoszech odczytała 81,3 proc. genomu „złotego jabłka”. Badacze doliczyli się 17 chromosomów tworzonych przez 742 mln 300 tys. par zasad ,czyli cegiełek budujących DNA.
Zsekwencjonowanie genomu jabłka pozwoliło uczonym na porównanie go ze znanym nauce fragmentem DNA gruszy i winogron. Okazuje się, że jabłko i gruszka są genetycznie identycznie w 96,35 proc. Natomiast z winogronem jabłko dzieli tylko 85,31 proc. materiału genetycznego.
Badania genetyczne pozwoliły także ostatecznie dowieść, że pierwsze pra-jabłonki pojawiły się na ziemi już 60-65 mln lat temu!
Ciekawostki:
W jabłku znajdują się witaminy, minerały i pektyny. Najwięcej pektyn zawartych jest w skórce i gnieździe nasiennym, który najczęściej wyrzucamy. Pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, a podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Ciekawostką jest, że w małych jabłkach jest więcej witaminy C niż w dużych. Jabłka mimo tego, że smak mają kwaskowaty, odkwaszają nasz organizm ze względu na dużą zawartość soli mineralnych zasadowych. Jabłka mają dużą zawartość potasu i dzięki temu regulują gospodarkę wodną w organizmie.
Najlepszy okres do tego, by cieszyć się smakiem jabłek to miesiące wakacyjne oraz wrzesień i październik. Dlaczego? gdyż to, co świeże jest najlepsze, ale przy zachowaniu odpowiednich warunków jabłka mogą być z powodzeniem przechowywane przez cały rok i nie stracą swych dobroczynnych właściwości.
Rafał
2 września, 2010
Nie wiem czemu tak publicznie opowiadacie się za religią ewolucji pisząc to co naucza że jabłka powstały 65 mln lat temu. Tego się nie da w żaden sposób udowodnić i wymaga to wiary. Wyznawcy religii ewolucji mogą sobie oczywiście w to wierzyć i szerzyć swój kult, jednak portal MyHeritage powinien pozostawać bezstronny wyznaniowo i nie podawać rzeczy które są elementem wiary ewolucjonistów czy komunistów jako faktów. Ja wierzę, że świat został stworzony przez Boga ok. 6 tys. lat temu i wtedy też powstała pierwsza jabłonka stworzona przez Boga.